Sabtu, 8 Oktober 2011

Selamat Bersara Tuan Haji Zainul Abidin, Mantan Timbalan PPD Maran

Bersara selepas 38 tahun berkhidmat cemerlangMARAN 3 Okt. - Timbalan Pegawai Pelajaran Daerah Maran, Zainul Abidin Daud bersara wajib mulai hari ini selepas 38 tahun menabur bakti dalam bidang perguruan. Ketika ditemui pada majlis persaraannya itu, Zainul Abidin, 58, mengingatkan para guru agar sentiasa menjaga rahsia jabatan di samping patuh kepada arahan ketua.
     Pada masa yang sama, anak kelahiran Kampung Tekek, Pulau Tioman itu turut berpesan kepada warga pendidik supaya menjaga personaliti serta setia kepada kerajaan yang terbukti membawa transformasi pendidikan terbaik kepada rakyat.
     ''Berbanding dahulu, sistem pendidikan negara kini setanding dengan negara maju kerana banyak kemudahan disediakan kerajaan untuk rakyat bagi meningkatkan kualiti hidup.
     ''Justeru, golongan muda perlu bersyukur dengan segala nikmat yang diperoleh hari ini berbanding generasi terdahulu yang terpaksa menempuh segala kesukaran bagi menimba ilmu," katanya pada majlis persaraannya di Pejabat Pelajaran Daerah Maran di sini.
     Kerjaya Zainul Abidin dalam bidang perguruan bermula sebagai guru sementara di Sekolah Kebangsaan Jengka 1, Maran pada tahun 1973. Beliau kemudiannya berkhidmat di beberapa sekolah termasuk di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Jengka 10 serta SMK Kampung Awah sebelum menjadi Pengetua SMK Sungai Retang dan SMK Jengka 18. Zainul Abidin yang dikenali dengan sifat peramah di kalangan guru di daerah ini menjadi Timbalan Pegawai Pelajaran Daerah Maran selama kira-kira tiga tahun.
Sebagai guru, beliau aktif dalam bidang sukan, khususnya sepak takraw serta aktiviti kemasyarakatan.

Petikan daripada Utusan Malaysia Online  http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2011&dt=1004&pub=Utusan_Malaysia&sec=Pahang&pg=wp_05.htm


Welcome

Makluman

Terima Kasih kerana bersama kami